Monday, February 21, 2011

Pokok kekabu





kenalkah korang dgn pokok di atas?tu la pokok kekabu....bkn pokok kapas tau...laen kapas dgn kekabu...aku pun mule2 ingat same...hehe...

saje je la tunjuk kt korang....bg yg xpenah tgk tu, yg ddk kat bandar tu...mane nk jumpe pokok2 yg mcm ni kan...pokok ni sbnrnyer hidup sendiri je...sbb mak aku pernah beli kekabu dkt kedai dan kebetulan dlm kekabu tu ade biji2 kering...mak aku buang kat tanah...tibe2 je idup....mahal tau kekabu zaman skrg tau..kalo korang pegi pasaraya nk beli bantal yg da siap pun ade harga yg mencecah ratusan ringgit....

aku lebih sukakan bantal kekabu berbanding polister ke...kapas ke....sbb bile bantal da leper...korang jemur blk kt bwh cahaya matahari....bantal korang tu akan kembang blk...gebu je bile bw tido...hehe...

mak aku pun selalu beli je kekabu...buat bantal anak menantu and cucu2 dia....tp skrg...da ade kat blkg rmh...dia simpan la kekabu tu kalo dia rajin....kalo mls dia pegi kedai aje beli...


ni rupe kekabu yg blm dicabut2 isinyer...
ni selepas dibuang kulit...

aku sbnrnyer first time jgk kupas kulit kekabu ni...hehe...teruja sbb nampak kecut je sblm buang kulit...bile kite urai2kan....automatik ianya akan kembang.... :)

3 comments:

ziraziz said...
This comment has been removed by the author.
ziraziz said...

blkng umah tok kt perlis ade pokok kekabu...xingt sjk bile pokok tu t,tanam kt situ...yg k.ngah ingt, mmg dr k.ngah kck lg pokok tu dh ada...

zaida said...

hehe...pasni kakngah dtg rmh mektam je kalo nk tgk pokok kekabu ni...xyah sampai kat perlis...hehe