Wednesday, March 30, 2011

lepas satu...satu....

GERAAAAAAAMMMMMMMMMMMMMM

geram sgtla tu kalo aku da tulis hurup beso....marah...geram...tensen...mensen....sume ade...
3 mgu lps da tolak satu meeting....mgu pastu....dpt lg g kursus...aku tolak lagi....pastu dpt lg satu meeting....aku tolak jugak...da 3 kali aku tolak utk ke meeting dan kursus yg berlainan pd bln ni...alih2 ari ni dpt tau mgu dpn kene pegi kursus kat ARAU??????marahhhhnnnyeeeee...

mau x meraung aku ptg td....aku ni da la xlarat nk travel jauh2...yg pegi buat meeting dkt nun ujung dunia tu kenape????yg lagi tensen xde airport lak tu...nk suh aku naik fokker agaknyer...tu pun kalo ade tempat nk mendarat....mgu ni aku dpt satu kursus kat kota tinggi...aku tolak sbb 8 jam dr kuantan. xlarat nk drive...lain la kalo bg aku bw BMW ke..berdezup aje aku ke sane (tp bersyukur ngan katak putih aku) tgk2 mgu dpn lgi jauh dia anto....arau...kalo naik kete dr ktn ni...mau kene osteoporosis aku nnti...sampai kat sane, terpakse rehat 4 ari sbb penat...kursus satu ari pastu blk kuantan...

yg aku paling xpaham tu...napela xbuat aje kat tgh2 negara kite ni...kat KL tu...nk akses ape2 pun sng...duit gomen pun xmembazir byk...ni nk pegi arau tu...naik flight sampai jitra...pastu dr jitra terpakse naik cab...bknnyer sorang dua yg akan claim flight tu...sume peserta kursus aku rase yg akan claim flight sbb sume org xsanggup nk naik kereta..kitorang ni bile keluar...kelas nk kene ganti...bknnyer ade cekgu cekgi ganti mcm kat sekolah...double work pulak..pegi meeting da kerja sampai kul 10 mlm...blk meeting kenela wat lak kls mlm...adoyaiiiii....

aku ni kalo sihat walafiat...mcm zaman mude remaje aku dulu (mmgla skrg mude, tp xbrape nk remaja sgt da), aku xkesahla anto kat mane2 pun...mmg sanggup aje menyedekahkan mileage kete aku kat kursus mursus ni...sanggup aje aku bwk kete sendiri, xyahla driver nk anto2..mslh skrg ni aku xsihat sgt..bknnyer aku demand nk buat kat situ, kat cni...aku ni jenis bkn yg demand2. nk pegi East Cost Mall dpn tu pun pikir byk kali..ni kan aku nak berjalan jauh2..adoyaiii

yg peliknyer...once kite pegi meeting...sampai pencen la name ko je yg asik kene kuor meeting...mcm da xde org lain kat dunia ni...tula mohd k ckp,"glamer yek wife abg ni...kalah PM pegi meeting". kalo aku pegi sume meeting & kursus mgu ni...mmg sebulan ni xddk ofis la aku....blk rmh, letak beg...tkr beg lain...selama 4 mgu...so, the moral of the story...jgn jadi glamer..aku tgk kt ofis...org yg xpenah keluar meeting...xpenah dipanggil utk keluar...bersantai je kat pjbt tanpa memikirkan nk buat kls ganti...keje yg tertangguh kat ofis...nk mengabihkan silibus...relaks aje...tp gaji kami same je (ramai yg lebih lagi dr aku) walopon ade yg keluar meeting tiap2 mgu sampai cukup setahun....NYAMPAH...

insurans oh insurans

dlm kesibukan aku dkt ofis utk menyiapkan carry marks student di akhir2 semester ni....sibuk lg aku menyurvey aku nyer life insurance yg baru. geram punyer pasal dgn life insurance yg lame tu, dgn semangat yg berkobar2, dgn penuh kembang kempisnyer idung aku bertemankan kak ana ofismate aku tu...kami pegi memotong life insurance aku kat jalan beserah yg agak jem itu...tp puas ati perut aku bile da dpt potong...gumbire x terkire rasenyer...

skrg ni tugas yg seterusnyer survey life insurance yg baru...insurance ni bg aku sgtla penting...biar byr sebanyak rm200 pun sebulan kalo kite sakit...anytime blh gune insurance tu utk cover medical kite kat private hospital...kos hidup skrg makin tgi, kos perubatan pun makin tgi jugak skrg... kalo ade 100k dlm bank..xyah la nk kalut2 amek insurance byr bln2...pakai aje duit yg ade...

skrg ni aku survey Prudential & AIA...dan yg paling mustahak jugak aku tgh cari ejen yang kalis leteran, boleh dicontact anytime, tahan dgn kecerewetan yg aku ade, tahan panas (sbb aku kalo nk mrh panas btl satu bdn), tahan sumenyer la....lgi penting yg blh menjalankan tugasnye stlh mendapat commission hasil dr life insurance aku..

Prudential & AIA ni adalah satu insurance company yg bsr kat Malaysia ni..itu kate akak ipar aku sbb dia pun ade 3 insurance & dia pun accountant dkt sebuah private hospital...so, dia tahu mane insurance yg selalu sangkut...ssh nk claim...ssh nk masuk wad....mcm2 hal lagila...

ING insurance pun bagus...tp selalunyer company yg bsr2 je la amek insurance ni utk cover pekerja2nyer....kalo individual mahal ckit kot berbanding yg lain...prudential skrg ni mmg satu nama yg gah la skrg...ape2 pun mesti prudential...AIA pulak dari aku kecik2 lagi mmg da glamer...abah aku dulu2 pun under AIA insurance...

sume jenis insurance mesti ade pros & cons nyer...xperlula nk kate mane ok, mane x...byr ckit, pulangan ckit...byr byk, pulangan byk...so, kalo kite nk compare harga sesebuah insurance tu, kene compare dgn pualangan nyer jgk nnti...brape cover setahun...per life time ke...atau byrn wad ke...& benefit2 yg lain...

Dari penyurveyan aku, Prudential ni antara kelebihannyer adalah:

1- Kematian atau Lumpuh Kekal Keseluruhan
2- 36 Jenis Penyakit Kritikal
- Selepas didapati mengidap salah satu daripada penyakit kritikal ini, semua caruman akan datang akan ditanggung oleh PruBSN sehingga umur anak mencapai 25 tahun atau meninggal dunia, yang mana lebih terdahulu.Wang pelaburan anda akan bertambah secara automatik. Anda tidak perlu membayar apa-apa caruman dan layak untuk menikmati semua manfaat yang masih ada.
3- Kemalangan (Mati atau Lumpuh)

4- Kad Perubatan
5- Elaun Hospital
6- Elaun ICU
7- Elaun Bedah
8- Elaun Lumpuh
9- Khairat Kematian
10- Premium Percuma

11- Pulangan Pelaburan

Yang best jugak tentang Prudential ni, ia ada sume yg dibawah ni dgn plan Prulady...tp kalo nk amek pelan ni mase pregnant 3 bln pun oke...sume di cover spt di bwh sampai baby lahir...baby da lahir tu terus je sambung coverage tu sampai dia da bsr...xperlu tgu baby lahi 14 hari baru sibuk2 nk buatkan dia insurance...

Pelan-pelan PRUlady kami menawarkan pelbagai manfaat yang memberi anda keselesaaan dan kesejahteraan.

Terdapat 2 plan yang berbeza mengikut keperluan berbeza iaitu PRUlady atau PRUlady plus
Kedua-dua pelan menawarkan tiga tahap jumlah yang diinsuranskan - RM50,000, RM100,000 atau RM150,000

PRUlady menawarkan Manfaat Penjagaan Wanita yang melindungi anda daripada penyakit-penyakit berkaitan wanita

PRUlady plus menawarkan Manfaat Penjagaan Wanita yang melindungi anda daripada penyakit-penyakit berkaitan wanita.
Manfaat Penjagaan Ibu yang melindungi komplikasi kehamilan dan penyakit-penyakit kongenital bayi.
Manfaat Peringkat Hidup untuk meraikan dua peristiwa penting dalam hidup wanita - perkahwinan dan kelahiran anak.

Penjagaan Wanita
(A) Tuntutan untuk mana-mana kejadian di bawah. 100% jumlah diinsuranskan akan dibayar.
Kanser berkaitan wanita:
Kanser Payudara atau
Kanser Uterus Serviks atau
Kanser Tiub Falopio atau
Kanser Ovari atau
Kanser Uterus atau
Kanser Vagina / Vulva
atau
Lupus Eritematosus Sistemik
dengan Lupus Nefritis (SLE)

(B) Tuntutan untuk satu daripada mana-mana kejadian di bawah. 30% drp jumlah yg diinsuranskan akan dibayar
Artritis Reumatoid atau
Pembedahan Rekonstruksi Payudara atau
Pembedahan Rekonstuksi Muka kerana kemalangan atau Graf Kulit kerana kebakaran atau kanser kulit atau
Karetakan Osteoporosis

Penjagaan Ibu
(A) Tuntutan utk satu drp mana-mana kejadian di bwh. RM10,000 akan dibayar.
Komplikasi kehamilan:
Penyebaran Penggumpalan Intravaskular (selepas hamil 7 bulan) @
Kehamilan Ektopik atau
Keguguran Lewat (dr hari ke 126 - 196 hari) atau
Kematian Fetus (slps hamil 196 hari) atau
Kematian Anak (dlm tempoh 30 hari selepas kelahiran)
(B) Tuntutan satu drp mana-mana kejadian di bawah. RM20,000 akan dibayar.
Penyakit-penyakit Kongenital bayi
Sindrom Down atau
Kecacatan Ventrikel Septum atau
Kecacatan Atrium Septum atau
Spina Bifida atau
Lelangit Rekah

Yang tu la yg best tentang prudential...AIA pulak aku tertarik dgn medical card family package. korang bygkan kalo kite berdua dgn husband aje da byr insurance saje da dkt rm300...kalo plus anak...sorang baru lahir rm100...okla lagi sorang...kalo ade 5 org???pembiayaan insurans utk satu family da dkt 1k....aiyaaaa....da bole byr rmh utk sebulan...kalo 5....kalo rezeki lebih lg...huhu....so, dgn adenyer family package ni aku rase dpt membantu dr segi penjimatan utk org yg mempunyai ahli keluarga yang agak ramai...yg ini pulak xpayah ssh2 nk survey sbb akak ipar aku agent AIA....tp walaupun akak ipar...kene jgk survey btl2 sbb stlh terkene kejadian ngeri yg membuatkan aku trauma dgn insurance...

AIA ada pelan perlindungan untuk satu family maksimum 5 org anak suami dan isteri .Setiap orang diberi perlindungan bil hospital setahun RM60,000 seumur hidup RM 200,000,. Dengan Mengunakan kad ini tidak perlu membuat bayaran jika berlaku apa 2 .Tetapi jika bil melebihi 15,000 akan dikenakan 10% tidak melebihi 3,000 setahun. Premium Serendah RM 140.00 sebulan untuk satu Family

tp akak ipar aku ckp...kalo amek sekali dgn saving...dlm rm250-rm300 sebulan utk satu family...tp aku xdpt keterangan yg lengkap lagi dr agent nyer...so, mintak pendapat korang kalo ade info yg blh membantu aku dlm pencarian insurance2 ini... ;)

Tuesday, March 29, 2011

anak2 buahku

selalu ade je akak aku berdua ni mms gbr2 anak derang kat aku...okla dr sms mintak maksu yg bkn2 kan...huhu...bln lps angah mms gbr ni...derang kan ddk jauh nu di kedah...jarang2 kami jumpe...tau2 blk da besau..

akish di kebun ayahnyer di kedah...mungkin iklan utk kebun ayah, "hasil segar & terbaik dr kebun kami".

yang ini along mms kelmarin....encik danish ni mmg suke susun2 brg...kereta mainan dia mmg kene beli yg kecik2 byk2...kalo beli satu...dia akan mintak 2 lagi...sbb nk maen susun...yg ni gbr dia tgh susun stokin and glove adik dia tanpa disuruh oleh sesiapa...pastu bakul disangkutnyer kat kepala dia...hahaha...terkujat mama dia tgk...



yang ni yg paling top la skrg di hati aku...encik danial..huhu...sbb da nk masuk 4 bln...da pandai tergedik2...da nk org mengagah dia da...pandai gelak2...cobet baru tau....gerammmm...

Saturday, March 26, 2011

BPA free bottle

sekarang ni sebok la parents kpd anak2 menukarkan botol susu anak mereka kpd BPA free...aku yg xde anak lg ni pun kene search jugak utk anak2 buah aku the best bottle utk derang tonggeng ke hulu ke hilir..bkn botol susu aje tau...botol air kat rmh kite tu pun kite kene pakai BPA free...pilihan aku brand tupperware je la sbbnyer mohd k yg suh..dia xsuke bekas yg aku beli merata2 even ikea punyer bekas...tp bg aku bekas kat ikea mrh & tahan pulak tu...aku suke!kenela ikut ckp encik suami kan...

korang tau apa maksud BPA???aku pun tgh mengkaji lagi...dok sebut2 tp xtahu ape maksud BPA tu...maksudnyer...aku copy je yer...korang bacela:
Bisphenol A, commonly abbreviated as BPA, is an organic compound with two phenol functional groups. It is used to make polycarbonate plastic and epoxy resins, along with other applications.
Known to be estrogenic since the mid 1930s, concerns about the use of bisphenol A in consumer products were regularly reported in the news media in 2008 after several governments issued reports questioning its safety, prompting some retailers to remove products containing it from their shelves. A 2010 report from the United States Food and Drug Administration (FDA) raised further concerns regarding exposure of fetuses, infants and young children.[1] In September 2010, Canada became the first country to declare BPA as a toxic substance.[2][3] In the European Union and Canada, BPA use is banned in baby bottles
Inilah perbezaan di antara botol Policarbonate dan Polypropylene. Botol Policarbonate colornya clear dan lutsinar manakala botol Polypropylene atau yang BPA-free, colornya keputihan atau kelabu asap sikit.

Byk jugak botol susu yg aku survey yg BPA free antaranyer
Antara botol2 susu yang BPA-free ialah:
1) Born Free
2) Medela
3) Dr.Brown (yang botol kaca)
4) Gerber
5) MAM

selalunyer kat Malaysia ni avent la yg glamer...biasela rakyat malaysia tgk yg mane yg top tu yg itula dia beli...kalo brand lain tu xkenal pun sbb xamek tau..sbnrnyer kpd sesiapa yg gunakan botol avent double check sbb xsume botolnyer BPA free...sbb ade satu webpage aku jumpe ini semasa derang menjual brg avent:
Avent has put in lots of hard work to create a bottle system that works well for breastfed babies and pumping moms, but that doesn't mean the system doesn't have merit for formula-fed babies. The best feature of Avent bottles is the wide, silicone nipple. Shaped to mimic a mother's breast, the nipples are a smart choice for those who switch beteen breast and bottle. Avent does not make a BPA-free version of their popular bottles, though, so if you're concerned about BPA, this is not the bottle for you.

dlm byk2 botol susu yg aku search, dkt oversea diorang lebih prefer menggunakan dr. brown...tp ssh ckit nk cuci berbanding avent yg bsr gedabak itu..mmg seksa pun kalo nk mencuci mulut botol yg sempit...xpuas mencuci...hargenyer mmg sedikit mahal berbanding avent...tp aku tgk ramai yg puas ati menggunakannya....xtahula..aku bace review omputih...nk review org kite xramai lak yg gune dr. brown ni....nampaknyer aku cari botol ini la utk anak buah aku yg baru nk masuk 3 bln tu...tp bentuknyer ade mcm2...wide neck ataupun yg standard....ikut kesesuaian umur baby...

Our Dr. Brown’s bottle features a patented two-piece internal vent system that works unlike any other bottle design. The vent system fully vents our bottle for vacuum-free feeding, which we call positive-pressure flow, similar to breastfeeding. As the baby feeds, air is channeled from the nipple collar through the vent system, bypassing the breastmilk or formula, to the back of the bottle. Air never mixes with the breastmilk or formula which minimizes oxidation and helps maintain essential nutrients like vitamins C, A and E.
Babies feed more comfortably because the vent system allows them to nurse without fighting the negative effects of a vacuum or the discomfort of ingesting air bubbles. This helps to reduce feeding problems like colic, spit-up, burping, and gas. The breastmilk or formula flows freely, without nipple collapse. Contains no PVC, lead or phthalates.


tp kalo nk yg murah beli brand MAM...dua botol baru rm60 lebih..lebih kurang harga avent...


Description: Mam Anti-colic 270ml Pink Bottle this bottle comes with a medium flow teat.Following from the recent news stories regarding Bisphenol A and of this being released into baby milk when heating polycarbonate bottles. All Mam bottles are all BPA free
yang ni pulak botol kaca....lagilal mahal RM130 lebih jugak utk 2 botol...ni jenama Cherub Baby...tp yg penting selamat...

tp aku terpikir tibe2...zaman dulu2 mase aku kecik mak aku bg btol susu ape ntah kat aku....adakah BPA free??sbb yg aku tau zaman dulu tu xde pulak isu2 ni timbul....sampai tadika lak tu aku hisap btol dgn susu Dumex...huhu....

so, sesiapa yg mencari botol susu yg sesuai tu, aku harap info ini membantu korang sedikit... :)

Thursday, March 24, 2011

kesah daun sup & daun bawang...

sejak dr isnin baru ni...tiap2 ari keje aku masak sup aje....ade org sakit kan...kenela jage elok2. kalo x nnti, dgn aku2 pun berjangkit jugak...ari ni idung aku da sok sek sok sek da....mcm nk demam balik da... :(

ari isnin aku masak sup ayam. rasenyer bolehla, biase2 je...kalah la kedai mamak punye sup (haha...menggeletik x korang dgr?) ari selasa pulak aku masak tom yam udang...xpedas sgt...sbb tekak kitorang x berapa nk oke lg...ari rabu masak sup daging lembu tambah sayur (sbb mls da nk goreng sayur, campakkan lobak and kobis bunge dlm sup tu terus lagi sng...huhu)....and ari ni khamis...aku nk masak sup daging lembu tu lagi sbb ade lg separuh lebihan daging yg aku beli setengah kilo tu. tp ari ni aku rajin ckit sbb aku masak sup daging aje...pastu goreng sayur pulak...xmcm smlm ;p

ari ni mase kat ofis..spt biase kul 3-4 ptg mcm tu...mohd k mesti msg aku tanye..
"yayang (panggilan manje utk aku...sape nk muntah tadah besen cpt2) nk masak ape ari ni?"

pastu aku pun spt biase jwb...
"abg rase nk mkn ape?"
padahal kalo dia suggest yg bkn2 pun aku tetap xkan masak permintaan dia tu...tgk tahap kerajinan aku...tp selalunyer aku ikutkan aje...perut suami kene jage woii...biar boncit dr kempis...huhu


"yayang blh x masakkan sup lagi ari ni?"


"boleh...tp daun sup & daun bwg xde...xsedap pulak..kalo singgah kedai nnti lbt pulak sampai...mlm ni nk pegi centre lagi. blh x abg tlg singgah kedai belikan daun sup & daun bawang?pastu fishball sepeket?"

"blh...nk byk mane daun2 tu sume?"

"abg jgn beli byk sgt....beli sepokok da la..."

pastu aku pun blk rmh seperti biase berlintang pukang kat dapur, aku mereneh daging sementara tgu mohd k blk dgn membawa brg2 yg aku pesan...pukul 6.00 mcm tu aku da dgr dia blk...cpt2 aku pegi bukak gate....dia da tersengih2...aku da agak da...mesti ade sesuatu....

"abg da beli daun2 tu sume...tp yayang jgn gelak tau..."

aku dgr dia ckp mcm tu...aku nk tergelak da...aku da agak da...mesti ade sesuatu...sbb selalunyer kalo aku pesan ape2...dia akan call make sure benda yg dibeli tu adalah betul...aku bygkan dia da tersalah amek daun ketumbar yg busuk tu...sbb abah aku ari tu pun penah tersalah beli...sbb daun saderi & daun ketumbar tu lebey kurang je rupenyer...

"nape lak ida nk gelak??"

pastu dia dgn tersengih2 tunjuk bungkusan plastik kat aku...dlm ati aku...nape comel sgt beg plastik ni...kocik benor...aku excited la membuke beg plastik tu...dan terus aku gelak besar sampai berair2 mate aku....mohd k pun da guling2 da....korang nk tau...tgk ni ye



tarrraaaaaaaaaaaaaa............


ade ke byk tu je dia beli....aku bygkan daun sup tu sepokok besar. rupenyer yg halus aje...pastu daun bwg dibelinyer sehelai aje...hahaha...xtahan aku nk gelak....mujur fishball betul dia beli sepeket...kalo dia beli 2-3 bijik...xtaula aku nk ckp...

"abg da rase da abg slh...sbb bdk kat kedai tu da gelak2 kat abg...pastu tanye...eh...ckitnyer abg beli...cukup ke??? abg nk cover, abg ckpla cukup...mmg nk ckit aje...abg da agak da...mesti yayang gelak kat abg...bdk tu pun xtau nk caj brape kat abg...last2 dia caj seposen je utk daun2 tu..."

sabor jela aku ni ha....aku da berleter2 kat dia sambil gelak2...

"tu la...bile ida pegi pasar abg teman...tp xnak tgk ida beli mcm mane...brape byk...brape cekak..."

org lelaki...bknnyer nk amek tau mende remeh2 mcm tu...tp bile kena buat...mulala kelam kabut...yela...dia bkn memasak pun nk amek tau sume tu kan...huhu...tp aku appreciate la sbb dia selalu tlg aku beli brg la...buat itu...buat ini...ade jg sesetengah suami...isteri pegi kedai...isteri memasak...isteri kemas rmh...ssh jgk kalo mcm tu....bersyukur la kalo mohd k da tlg aku utk pegi beli brg....tq abg...ahakkkssss...baik ati laki aku kan....

mohd k ni style abah aku jugak...jujur sgt2...kate org tua...lurus...kalo kirim brg kene bgtau btl2 clear...nnti kalo dia tersalah beli...xblh nk slhkan dia sbb dia xbiase beli mende2 tu sume...kite yg slh sbnrnyer...kesah di atas pun slh aku jgk...beli sepokok daun sup....xsangke lak kat kedai tu ade pokok kecik...haha....cube kalo dia pulak suruh aku pegi beli skru komputer....mungkin aku beli sume jenis skru yg dijual kat kedai tu...sbb xtau yg bsr ke...yg kecik ke...haha


kenduri ketam

ketam buat kenduri???

takutnyer....

ataupun ketam dikendurikan???

tu baru betul....aku bwk ketam byk2 kat ofis utk dikendurikan oleh kengkawan yg kelaparan bile terbitnyer matahari yg memancar atas kepala....mase tu la kemuncak kelaparannyer....

sbnrnyer sejak ddk kat ktn ni...seafood bukan main lagila bestnye...freshhhhhhh yg penting. mesti ade stok seafood dlm peti ais. sejak 2-3 mgu lps, 2-3 ari mesti mkn ketam. kalo msk ketam, blh wat berape resepi yg menarik contohnyer gulai cili api ketam...sup ketam...ataupun ketam grg cili. tu jela yg aku tau msk... antara 3 resepi tu mohd k hanyer suke ketam grg cili....tiap2 kali masak ketam...itula aje yg aku buat...sampai aku naik x lalu...

tp sejak dia demam mgu lps...ade stok ketam dlm peti ais tu xberusik pun lg. sbb mungkin sakit tekak mohd k xbaek lg...tambah pulak dgn dia da naik muak mkn ketam...sbb mgu lps, tiap2 ari dia mintak aku grg ketam cili....sampai aku sebut name ketam pun dia rase nk muntah.aku pikir kalo aku msk ketam tu nnti...lagila skt tekak. sbb seafood selalulnyer blh menggatalkan dan memiangkan tekak kite...huhu...kalo nk msk, pastu aku mkn sengsorang, aku rase mmg xhabislah...bknnyer ckit2...byk tuuuuuuuu

so, solutionnyer....aku masak & bwk ke ofis...blh bersedekah sambil2 bergumbira menggigit kaki & tgn ketam dgn kwn2...


satu bekas bsr ni...hadaplah korang sampai terbuntang perut....





bile buke bekas...


taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...................

Wednesday, March 23, 2011

ade lg present... :)

ari jadi aku kah???

x......

anniversary aku kah???

x jugak....da lepas......

present ape yg aku dpt???

kisahnyer ari jumaat ari tu sampai lg satu bungkusan kat rmh....terkezut jugak...bkk envelope rupenyer dpt sepasang kain....rupenyer adiah perpindahan aku...dpt lg.... :) hehe...suke...tq my dear suhaila....da dkt 3 bln lebey da pindah...susah2 je nk pos2 adiah lg...

mase aku nk pindah ari tu...byk jugakla aku dpt adiah dr officemate aku......kalo mcm ni...rase nk pindah selalu :) ....CHOIIIIIIIIIIIIIIII.....xmo da pindah rasenyer...nk tetap dan berpencen kat Kuantan aje..biarla org kate x berkembang ke....x adventure ke....yg penting aku hepi sgt2 di sini bersama keluarga aku...byk mase blh diluangkan dgn husband and our parents....

antara adiah2 yg aku dpt sumenyer memberi value2 yg tersendiri....aku rase mcm mase kawen dulu lak sbb dpt adiah2...tp adiah kawen xlarat lak aku nk upload dlm blog aku ni...mostly tlh digunakan kat rmh...aku mmg syg adiah org bagi walaupun kdg2 xberkenan di hati....yela...taste org lain2 kan...tp aku akan tetap simpan selagi yg blh....syg tau..

kat cni aku nk tayangla ckit antara adiah2 yg aku dpt ;p


ni yg baru sampai jumaat lps...cantek :) tq suhailatefal ni adiah dr cik eyin & kak intan...derang kate bg ni supaya ari2 aku tingat kat derang sbb tiap2 ari aku akan gunekannyer... :) tq my dear eyin & jintan...


tudung ni cik cha bg...tq menambahkan collection pearl haya aku :ptudung ni kak zuraini yg bg...tudung ni half shared ngan kak intan...tq..hehescarf ni diberi oleh shama shama...tq dear


set 100% cotton comforter ni diberikan oleh siti norbaya...sonot tul tido atas set yg empuk itew...jam ni...staff unit exam yg bagi...tu da gantung tau kat ruang tamu...suke...

balang ni kak shida & kak sal yg adiahkan...

mama damia yg bagi....afzan...rindu kat pipi labuh damia :( patutnyer mama letak gbr damia kat dlm frame tu

sedey pulak bile tingat waktu kesah2 kt PD dulu....sentimental lak ari ni...huhu...tingat kat kwn2 lame....syg kt korang sbb time aku ssh & sng korang sentiasa ade di sisi aku...wahhhhhhhhhhh......meleleh rasenyer!

Monday, March 21, 2011

A doctor in the house...

Nak pegi MPH pun xde mase aku ni....apatah lagi nk pegi meronggeng2 kat mall mcm mase mude2 dulu...huhu...dulu mase ddk kat PD dulu....oceanic mall pun tiap2 mgu aku pegi...tp bile da pindah ktn ni..aku akan pegi ke mall2 ni bile btl2 nk cari brg...sbb jln jem yg akan membuatkan aku tertekan yg amat sgt!bw kereta auto pun tertekan...aku xtaula kalo kereta aku manual....tercabut kaki tangan menekan gear & break...(tul ke??xtaula teknik bwk kereta manual) aku ni amek lesen je bljr bwk kereta manual pastu xpenah aku sentuh da kereta manual...cik erin, cik cha and cik wan selalu usik aku, suh aku bwk kereta manual sekali sekala....tp bile aku offer kat derang nk bwk derang jln2 naek kereta manual...xnak pulak naek ngan aku ni....tau kakut..takat gear 1 gear 2 leh lagila wei...takat nk bg gerak je kereta tu...huhu

berbalik kpd cerita asal pasal MPH td...aku ni tingin benor nk beli buku A Doctor in the House....sbbkan idol aku Tun Dr. Mahathir....tp dgr cam da sold out je.... :( keciwa betul....tgula ujung mgu ni...aku pasti dptkan buku itu....(sbb da gaji lagipun mgu ni :p) dgr kate cam best je buku tu...xsbr nk bace....


Description:-

In his twenty-two years as Prime Minister of Malaysia Dr Mahathir Mohamad transformed his country from an agricultural backwater into an industrial powerhouse that would become the seventeenth-largest trading nation in the world. This remarkable achievement was not without controversy, and Dr Mahathir's extraordinary vision and iron grip earned him both enemies as well as ardent admirers within and outside of Malaysia. He has been described—typically and paradoxically—as a tyrannical dictator, a bĂȘte noir, as well as inspiring, courageous and an outspoken defender of the downtrodden, the Third World, and moderate Islam.
At almost every turn Dr Mahathir rewrote the rules. This book reveals hitherto unknown aspects of this intensely private, but publicly bold, statesman. It provides a clear and compelling narrative of modern Malaysian political history as seen through the eyes of one its greatest shapers. It is neither apology nor defence, but a forceful, compelling and often exciting account of how Dr Mahathir achieved what he did in so short a time, and why.

Sunday, March 20, 2011

menemani ibunda terchenta....

lima ari aku kene berkampung kat rmh mak aku sbb mohd k pegi KL sbb ade chess tournament...bestla ddk rmh mak...blk keje...leh goyang kaki sbb mak da siap masak :) xpyah nk renyah2 ddk dapur lintang pukang nk memasak...aku ni takut nk ddk rmh sewa kami tu sengsorang sbb sblh rmh tu xde org ddk lagi...da ade org ddk nnti mungkin aku berani la nnti :p
(da dasar penakut....)

lima ari aku ddk kat rmh mak aku...mmg terisi la mase aku...blh tanda paper bebudak neh yg bertimbun xbertande....pastu leh teman mak & abah gi jalan2...bahagia rasenyer korang tau...macam bujang2 dulu lak....bkn kate kalo da kawen xblh nk teman mak & abah...tp mase tu la limited...

ari jumaat tu waktu lunch hour yg panjang...aku ajak sorang kwn aku utk ke kedai perabot jati...bkn utk aku tau...aku xmampu lagi nk pakai set-set jati ni kt dlm rmh...kalo da sume 3-4k above...xpayahla lagi utk mase skrg...aku survey utk mak aku yg terchenta itu...mak aku rasenyer da lame menyebut nk tukar sofa dia...tp xbertukar2 pun...kedai yg aku survey tu sgt puas hati la perabot dia...halus buatannyer....

blk kerja petang jumaat tu jugak...aku amek mak pastu bwk dia ke kedai yg aku pegi waktu lunch td....nampaknyer mate mak aku BLING BLING jgkla tgk perabot kat kedai tu...yes...berjaya jugak aku membuat dia terpedaya dgn pujukan aku...dia suke jugakla satu set sofa yg ade kt situ....tp mak aku besela...aku rase mak2 korang pun same mcm mak aku...dia akan survey sepuas ati dia...ptg tu mak aku xbyr deposit ape2 pun utk booking sofa yg dia berkenan tu...

ari sabtu sebok pegi kenduri kawen aje la...almaklumlah...cuti skool..berduyun2la org kawen...aku teman mak aku ke kenduri kawen satu ari sbb abah aku demam...tp dlm demam2 abah aku da sebut da nk pegi tanjung lumpur esok sbb ade satu kedai perabot jati yg bsr kat situ...mak & abah penahla beli dua set kerusi taman dkt situ...

bgn je pagi ahad tu..mak & abah da bersiap2 da nk pegi survey2 kedai perabot jati...ke tanjung lumpur aku membawa diorang...abah pulak demam xbaek2 lagi...akula yg menjadi driver utk ari tu...jauh ko tanjung lumpur tu dr rmh aku...bknnyer dkt2...45minit jugakla...sampai aje kat sane...tgk2 harganyer beza dlm rm400 dr kedai yg aku & mak aku pegi smlm...byk tu rm400 kan...mak aku carik semurah yg blh...da dkt 5k pulak set yg dia nak tu kalo kat situ....sedangkan kitorang survey smlm tu hanye rm4200 je satu set...

membazir je pulak rasenyer pegi jauh2 tp xberbaloi....aku pun start enjin kereta utk ke destinasi seterusnyer...ke bandar kuantan pulak...ade satu kedai perabot jati ni...harga kat kedai tu mmg memuaskan ati mak & abah...tp aku pulak xpuas ati sgt...sbb kualiti kayu & hasil kerja tgn dia xsecantik kedai yg aku pegi sblm ni dgn mak...mak & abah iye2 da berkenan...aku rase mak tu berkenan kat harga....korang bayangkan mak aku dpt one set sofa + set meja makan 8 seater hanyer RM6k...murah betul...mak da mcm iye2 nk booking da 2 set tu...tp aku da kerling2 kat mak menandakan xsetuju...mlsla nk ckp lebih2 kat dpn promoter tu kan...huhu

mujur mak aku ni pandai jgk berlakon..."nnti esok pakcik dtg bwk duit...kitorang xpayahla byr ape2 dulu...esok terus byr settle sume ye..." hehe...i like my mom....tgula ko cik promoter...mmg abah aku xkan dtg....kesian jugak kat dia...tp kalo kita xckp mcm tu...xblh blk la kitorang...korang paham2 jela promoter ni kalo nk bg laku brg derang ni mcm mane....ahakkkss...

alih2 on the way blk tu..kitorang singgah lagi kedai yg aku pegi ngan mak aku ptg jumaat tu utk kali yg ketiga utk aku...& kali kedua utk mak aku...& kali pertama utk abah aku....mungkin mamat bangla yg jual tu bosan da ngan kitorang...tp kali ni pegi dia dpt untung...sbb last2 sekali mak aku booking kat kedai dia jugak dgn persetujuan abah aku....ape2 pun...walopon kitorang survey & da suke.....kene jugak bwk abah tgk jugak...kalo dia kate xsuke...mak tetap xkan beli....wa...so sweet...



sofa mak aku yg nk digantikan dgn yg baru...huhu...da brape abad xtukar...




yang mak dok berkenan

Thursday, March 17, 2011

the moral of the story: carilah ejen insurans yg btl....

kesiannyer la kalo suami & isteri kene demam yg serentak kan?xterurus rasenyer rmh tangge kami...itu blom ade anak...kalo ade anak...dgn anak pulak demam jugak...adoyai...terpaksa berkampung rmh emak aku....kami hanye berdua ni pun mak da asik call je suh tido kat rmh dia...dia tkt aku xlarat nk masak...nk pegi beli, xlarat nk drive pulak....

dari ari jumaat mgu lps sampai ke ari isnin...mohd k xnak mkn ape2...aku xdela kesah sgt kalo dia xnak mkn ape2...sbb stock lemak dia byk...hehe...kalo aku ni ye la...stock lemak aku hanye blh bertahan utk sehari je...kesian jgk tgk dia...dr chubby da sampai kurus da aku nengok...huhu...mujurla aku ni lalu je mkn walaupun kene demam kali ni...selalunyer kalo demam...flat terus...mkn pn xblh, apatah lg nk bgn mengemas rmh...

ari ahad tu kami da pegi ke sebuah klinik. doctor cek lebey kurang, pastu bagi seplastik ubat...blk rmh menelan ubat tu je la kami berdua utk bg luak ckit demam kitorang tu....masuk je ari isnin, aku da kebah ckit...mohd k still sakit kepala dan sakit tekak yg teruk...badan xpanas sgt....aku pun suh dia bersiap sbb nk bw dia g KMC...mujur akak ipar aku accountant kat c2...so, on the way kami ke sane...dia da siap2 register da utk jumpe ngan physician kami Dr. Suhaimi...xpayahla kami nk tgu lame2...

sampai je kat sane...kami terus masuk bilik doctor...aku xcek pun sbb aku rase cam da oke ckit sakit aku...mohd k je yg wat check up...doctor ckp dia punyer tonsil da bengkak teruk, da terluka dan sudah dijangkiti bakteria...sbb tu dia rase sakit sangat di bahagian kepala...bakteria tu sudah berkampung kat kepala dia da....takut jugakla dgr kan...ingatkan remeh je...

pastu doctor suh buat blood test...pastu pegi drip air sbb da brape ari dia xmkn...bg ade tenaga ckit...yg sbnrnyer mohd k takut tgk darah...aku tgk muke dia mase doctor kate suh inject tu, terus pucat...huhu...kalo aku mungkin pengsan terus...huhu..nurse masukkan dia kat dlm daycare sbb nk settlekan insurans dia dulu sblm masukkan ke wad....

dr pukul 10 pgi kami menunggu kat daycare tu and da 2-3 kali aku call ejen insurans kami...xjugak dpt masuk ward...xpe...aku tgu lg...ejen tu ckp...xde ape2 mslh...jgn risau...tp aku xtaula samada dia try ataupun tgh wat bodo kat ofis dia tu...atau tgh sebok2 mencari mangse baru utk terkene mcm aku jgak time tu....aku ni da la x paham sgt bab2 insurans ni....mcm mane nk claim...ape nk buat...nk letak borang ape....ejen pulak wat xtau aje...iskkkkkkk.....

pastu...dkt pukul 4 tu doctor dtg...& ckp "eh, awak nyer gl xdpt la...company denied...kalo denied ssh la sy nk fight". hangin satu badan aku rase....bkn murah2 byr insurans tu monthly...rm160 jugak sebulan...xke korang rase sia2 kalo byr tiap2 bln, tp xblh nk membantu kite waktu2 kecemasan mcm ni...mase tu aku call ejen aku tu dia kate, "eh...xdpt ke?kenape xdpt ek?" eh eh.....ko tanyer aku pulak...mase suh masuk insurans tu dulu...bkn main lg manis mulut...medic card ni sngla...xpayah bwk duit la....confirm diterima hospital la....bykla engko...

mujurla doctor tu rapat ngan akak ipar aku...then dia ckp..."xpela, u all buat daycare jela...rugi nk byr byk2 sendiri...membazir je...esok dtg pg blk ptg jugak ye.." mujurla doctor tu kenal kitorang...kalo org lain...dia mesti terus je hantar pegi wad walopon derang byr sendirik kan...yela..kami ni bknnyer ade panel2 ni...keje gomen dua2...pastu kitorang pun blk la rmh...da blk rmh ngan ade tiub utk masuk air kat tgn tu bknnyer sng nk jaga....punyela seksa...mohd k nampak je aku, terus dia angkat tgn dia. dia tkut aku terlanggar...atau tkut aku saje2 buat2 terlanggar...isk....xkanla aku kejam sgt kan...

mlm tu aku call lg ejen tu sbb nk mintak borang utk claim....hampeh...dia xjwb jugak...last2 pagi esoknyer akak ipar aku call syarikat insurans tu suh faxkan...kalo suh ejen yg lembap mcm tu xbuat kerja...baik direct aje ngan syarikat dia....sakit sgt ati ni...

mujur dua ari je mohd k kene wat daycare....itupun gedebak gedebuk tolak staff's price akak ipar aku....tglla rm1k yg kene byr...aku byr dulu & claim kemudian kat insurans company tu...xguna jugakla aku amek insurans ngan medic card yg bodoh tu....still kene pakai cash...xde cashless mcm diceritakan dulu....kpd kwn2 aku yg kat ofis yg amek dgn ejen yg same ngan aku tu...berhati2 la lps ni ye...

mlm tu aku call member ejen aku ni...dia pun ejen insurans jgk...aku pun berkhutbah panjang la...aku bg cukup2...aku ckp," lain kali jgn manis mulut sgt...komisen yg korang dpt tu hasil drpd kitorang masuk ni...korang blh amek komisen dr kitorang sbb company suh korang jage client korang..bkn lps dpt komisen korang wat xtau...kalo kami kate xhalal kpd komisen yg korang dpt dr sy tu....xblh bwk pegi haji pun duit tu...apatah lagi nk bg mkn anak bini...."gerammmmmm sgt2 aku rasenye....puas ati aku...lps ni aku nk mintak tkr ejen & kalo xblh...aku nk amek insurans lain...dr menyakitkan ati, rugi ckit pun xpe....

sbnrnyer syarikat insurans ni kdg2 xde mslh sgt...yg mslhnyer terletak kpd ejen...kwn aku ade yg jari tekena ubat stapler pun blh claim injuries...dpt rm500 lgi...bknnyer cedera teruk pun..pegi cek kat klinik bodo2 je pun..korang kene btl2 cari ejen yg btl2 nk jage korang bkn sekadar nk duit korang aje....& kpd sape2 yg jd ejen insurans...jagela client anda btl2 sbb insyaAllah anda akan sng dgn pendapatan anda itu....


buah pear je yg dia nk mkn....yg laen sume xmo....

sakit x???xtaula...aku xpenah rase...dan xmo rase kalo blh... :)

Monday, March 14, 2011

takziah kpd rakyat di Jepun







Berita Harian:Gempa bumi akibatkan gelombang tsunami 10m jejas ekonomi Tokyo

TOKYO: Gempa bumi paling kuat dalam tempoh 140 tahun dengan ukuran 8.9 pada skala Richter, melanda timur laut Jepun semalam, mencetuskan gelombang tsunami sehingga setinggi 10 meter dan menyebabkan lebih 1,000 orang terbunuh.
Agensi berita Kyodo melaporkan, gempa bumi menyebabkan kerosakan besar kawasan di utara Jepun, manakala gelombang tsunami memusnahkan hampir apa saja di laluannya termasuk ladang pertanian, bangunan, rumah, kapal, kenderaan dan menyebabkan kebakaran.

Dengar aje berita tersebut dr TV3 mlm Jumaat tu...mohd k terus panggil aku supaya tgk tv...ya Allah...aku sgt2 terkejut sbb seorang ofismate aku baru je berlepas ke Jepun ari Khamis tu utk melancong bersama keluarganya...aku harap ofismate aku, Hafaz, Kak Tini & anak2 selamat di sane...aku antar msg pun xdibalas...rupe2nye esoknyer baru aku tahu talian telefon terputus...4.4 juta rmh di utara Jepun juga terputus bekalan elektrik....harap2 kami di sini akan mendengar berita baik dr mereka sekeluarga di sane...


Cerita pasal negara Jepun ni....ia adalah sebuah negara yg aku kagumi sbb negaranye sgt maju...yela...kalo kat Malaysia ni, kalo nk pakai kereta pun...selalunyer org cari made in Japan kan...bkn setakat kereta aje...ade mcm2 lagila...brg make up, handphone, home appliances...selipar pun...kite cari selipar Jepun...

Tun Dr. Mahathir pun pernah mengumumkan Dasar Pandang Ke Timur pd 8 Februari 1982..thn kelahiran aku tu..sebab ape Dasar Pandang ke Timur??? Sebab seperti yg kita tahu, negara Jepun dan Korea adalah merupakan dua buah negara yang begitu pesat membangun, di beberapa bidang, mereka adalah lebih maju dari beberapa negara Barat sendiri. Kejayaan kedua-dua negara ini boleh dijadikan contoh dan teladan kepada Malaysia dan seterusnya dipraktikkan bagi mencapai matlamat pembangunan negara dengan meninggikan prestasi pengurusan dan pembangunan sektor awam dan swasta.


So, aku harap kejadian yg berlaku di Jepun ini akan dijadikan tauladan yg baik kpd negara kita...Seperti yg kita maklum, bangunan-bangunan di Jepun telah dilengkapi dengan sistem anti gegaran untuk mengurangkan impact gegaran apabila bangunan itu bergoyang....tapi di Malaysia kita tdk menggunakan teknologi tersebut...bile tgk rakaman sedutan video di bwh...aku rase sgt2lah ngeri sekiranyer kejadian seumpama itu berlaku di Malaysia nk pulak di Kuala Lumpur yg penuh dgn bangunan tgi2 itu...tp mintak dijauhkan dari semua itu....kita mohon supaya Malaysia sentiasa aman sejahtera...


Friday, March 11, 2011

dugaan betul...

adoyaiiii....mlm smlm lps blk dr chess centre da dkt pukul 11.00 pm....dr dlm kete kitorang da pikir mcm2 da ape yg nk dibuat skjp lg...aku nk goreng donut...sambil minum horlicks....mohd k pulak nk meratah ketam & nk mkn nasi ckit (ckit ke???).

sampai aje rmh dgn penuh semangat waja...aku spt biase mmg jd tukang bk pintu...tibe2 mase nk bkk grill rmh...tgk2 kunci tu xblh masuk...mula2 ingatkan stuck biase2 je....aku da try byk kali...pastu mohd k pulak try...dia kate aku gopoh sgt....rupenyer bile dia cube bkk grill tu pun...xboleh jugak...hampir setengah jam la kitorang try & error...sampai jiran sblh da kuar rmh tgk kitorang....mcm perompak kot gaye kitorang ni....

yg jd lagi tensen tu....grill tu baru je 4 bln kitorang pasang...xkan da rosak kot...ckp kunci tu mahal...kalo mahal, pakai 4 bln da rosak...baik pakai yg murah je....rasenyer mlm tu jgk nk call mamat yg pasang grill tu dtg rmh....sgt mrh!!

mujurla kakak ipar aku ddk kat taman sebelah jer....da dkt pukul 12.oo pm..abg ipar aku dtg & try umpil pintu....terus tercabutla sarang kunci tu....mujurla...kalo x, xtau la nasib kitorang berdua...mungkin tido kat dlm kereta....atau kat laman....atau kenela tumpang rmh org... :(

mujur ngam2 dpt masuk rmh pukul 12.00...kalo x, miss pulak rancangan feberet kitorang - Top Chef...semangat utk makan mcm2 tu pun da terkubur....tido je la dlm keadaan perut lapar pd mlm tersebut....

Thursday, March 10, 2011

nak kene potong misai ke???gerammmmmnyerrr

balik keje td....tgh aku berlintang-pukang kat dapur syok2 wat ketam masak masam manis...aku dgr mohd k pun da sampai rmh...selalunyer mmg aku sampai dulu sblm dia sampai sbb aku kuar ofis pukul 4.30...sblm pukul 5.00 da sampai da kt rmh...


tibe2...aku dgr panggilan terkejut2 manje mohd k....terus aku berlari bkk sliding door...jari telunjuk dia da menjungkit da tunjuk ke arah rak kasut aku kat luar rmh tu....aku ingat ape dia...rupe2nyer:


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


cute kan kitorang????(rase nk sekeh je mak ko tau!)

dalam diam2 je dia beranak dlm rak kasut aku...sblm ni mohd k da nampak da ade sekor kucing boyot mundar mandir dlm laman rmh kitorang....terus aje pegi hardware pasang jaring2 kat pagar supaya sume jenis encik kucing termasuk yg boyot td xleh lepas masuk lg ke dlm laman kitorang....kembang kempis idung mohd k menahan marah...sbb benteng pertahanan yg dibuat olehnyer telah diceroboh tanpa sedar...hahaha...mengekek2 aku gelak2kan dia td.....

mohd k ni mmg amat sukakan kucing...tp dia xsanggup nk bela kucing sbb dia tau aku ni geli ckit bab2 nk kemas2 buangan kucing tu...lgpun mane kitorang ade mase nk membelai2 kucing pun...silap2 setahun kucing kitorang xmandi nnti...

da tgk baby kucing tu...xsampai ati pulak kitorang nk buang kat tepi jln....tgh carik solution ni....nk antar kat rmh anak yatim dpn taman kitorang tu nnti takut menyusahkan derang pulak nk bg makan....hmmmm....kami masih berfikir sambil meletakkan baby kucing tu dlm kotak microwave.... :( tp yg aku pelik tu...nk jgk beranak kat rmh kitorang....tu yg nk mrh tu...org lain xpasang jaring xnak pulak dia pegi tumpang beranak kat c2....mungkin kitorang pun murah rezeki kot nnti :)

Tuesday, March 8, 2011

adakah aku mengajar di sekitar cameron highlands?

cameron highlands????gempak je bunyi tpt tu...tpt yg aku pegi xsah kalo xmuntah kat selekoh2 gunung ganang kat situ....da sampai atas tu memikir pulak nk menghadapi perjalanan utk turun ke bawah sane pulak :( thn lps aku pegi ngan mohd k...sampai atas da xlarat jln2...pening sampai 2 ari...lagila malang...perjalanan bknnyer dkt2..da serik rasenye nk ke sane...cukupla 3 kali aku pegi sane...huhu....

aku bknnyer dpt posting dkt cameron highlands pun...pagi td ari ujan dr mlm smlm kat area kuantan ni...polisas ni mmg dikelilingi pokok-pokok...ataupun dlm perkataan yg lebih manis...HUTAN....haha...tp hutan2 pun dkt aje nk pegi bdr kuantan...dlm 15 minit aje perjalanan....

masuk je pintu gerbang poli pagi td...aku ni mcm org jakun lak...tgk celah2 pokok tu penuh dgn gabus2...terasa mcm dkt cameron highlands lah....kalo aku kuar dr kete..wat2 hembus mulut mesti kuar asap dr mulut aku....almaklumlah...sblm ni ddk kat PD tu...ujan ke ribut ke...xdenyer nampak gabus2 tu...huhu...bahang panas tetap terasa....xyah nk sebok2 nk pakai water heater pun....tgkla gbr yg aku snap kat bwh tu...ala2 tulisan H.O.L.L.Y.W.O.O.D. kat atas bukit tuh...tp malangnyer bile aku snap pakai kamera hp ni xclear lak gabus2 tuh...tensiii..tp aku xkire, aku nk tunjuk jgk kat korang...kalo xtunjuk wat penat aku je amek gbr mase tgh drive nnti..tersenget2 kereta nk dpt pose yg menarik..



Saturday, March 5, 2011

sepetang di tanjung lumpur....

penah dgrkah korang akan tanjung lumpur???kalo org dgr tanjung lumpur mesti org ingat akan seafood....mmgla tempat ni glamer dgn seafood...nk mkn ikan bakar, sotong bakar, udang bakar mmg sgt fresh lah kat c2...ari ni xdela aku pegi mkn seafood sbb aku pegi ptg...kalo waktu2 ptg...ramai peniaga menjual keropok lekor, satar, otak2, goreng pisang, udang & ikan celup tepung dan mcm2 lagila....mmg sgt bestlah...kecur air liur x???

aku rase mcm kat langkawi da kat cni...dulu udang atau ketam celup tepung aku jumpe dkt langkawi aje...punyela lame aku xpegi tanjung lumpur ni....pastu keropok lekor kat cni bknnyer yg mcm biase dijual tu...keropok tu dia campur bawang ngan cili api...rase mcm mane ek aku nk ckp....?rase mcm fishcake yg sedap la...rase manis2 bwg...pedas2 ckit...

korang try la sendiri...aku promote kpd org2 luar di sane utk dtg ke kuantan :)


sbnrnyer bsr kedai ni...jual mcm2..tp aku amek gbr dr jauh...segan nk amek gbr mknn tu dkt2...lps masuk kete...baru aku prasan...aku snap xnampak gbr mknn langsung...huhu...sori korang...


ade steamboat ngan satar...yummy...

i'm teaching chess class????

ngeri nyer dengor title entry kali ni...ahaksss.....selalu aku mengajar Human Resources Mgmt ke....Office Mgmt ke....tp ari ni aku da beralih arah...aku mengajar chess class..huhu....bangge2....

sbnrnyer ari ni aku teman mohd k buat kls dgn sorang bdk yg bernama adeliya...baru berumur 6thn...selalunyer akak ipar aku ade tgkkan mohd k mengajar bdk2 kecik...tp dia blm blk dr vietnam lagi...so, terpaksela aku turun padang...mohd k ni xbiase sgt mengajar bdk2...sbb ade sorang bdk tu mmg xnak langsung dgn dia...siap menangis teresak2...nk kate takut janggut mohd k...da dicukurnyer...menangis jgk lagi...sbnrnyer mohd k ni dia xreti nk berdialog dgn bdk2...kenela ade intonation yg ala2 manje2 ckit kat....lentok2 gitu....kalo dia main2 kite ckp nk babab dia...

tp sgt mencabar la kalo mengajar bdk kecik...aku selalu mengajar bdk bsr2...remaje-remaji...kalo xdgr aku ckp...aku fire je....kalo x...nk ganas lagi...aku baling duster....tp kalo bdk kecik...tidak blh menggunakan keganasan tahap tu...nnti lingkup bisnes...sabor ajela...

aku pun sbnrnyer kenal buah2 chess tu aje...mane pawn, knight, rook & lain2 lagila....mcm mane derang tu nk move...tupun aku baru bljr sbnrnyer....haha...yg penting aku ajar btl...xbuat ajaran sesat tau....bdk adeliya sgt aktif & blh tahan bijaknyer....huhu...blh fokus 20 minit je...lps tu adela dia buat aktiviti sendiri...biasela bdk2...mane leh tahan bljr lame2...sbb tu mohd k mesti buat kls lbh dr 2 jam...bg extra...biar berkat ckit rezeki kitorang...amin..

pastu bdk 6thn kan baru pandai membaca...cukup bersabar aku nk tgu dia baca arahan puzzle chess tu...sampai menguap2lah nk ngabihkan kls 2 jam...siap2 landing kepala atas meja...pastu ade ke dia sound aku..."auntie ni asik tido je...." iskk....sabor jela aku....yela...nk tgu ko mengeja tu lbt tauuuuu...kadang2 rase nk tlg bacakan je...

aku salute kpd cekgu-cekgi yg blh mengajar bdk2 sklh rendah...bdk2 ni kalo nk buat hape....dia mmg buat xkesah je...main ckp je tanpa memikirkan perasaan org laen...tibe2 ade satu mase dia mls fikir dia blh tanyer aku,"cube auntie fikirkan kat adeliya jwpn dia....auntie tahu kan?" terdiam aku...aku yg bljr ke, dia yg bljr??itu tahap malas yg kritikal la tu...kalo da sampai camtu tu...kite suh dia take 2 minutes break...xleh bg break lame2....nnti dia main pondok2 lak...

sbnrnyer auntie ni jwpn pun uncle yg bgtau...haha...auntie tau nk move je...tp auntie sedaya upaya study utk ajar awak tau...kalah org study utk amek master...huhu



ni la adeliya yg bijaksana itu...


garangnyer muke auntie tu???grrrr.....


mohd k yg sedang kembang kempis idungnyer menahan sabar....chaiiiyoookkk...

Friday, March 4, 2011

kenape dgn kulit aku???

kenape ntah ngan kulit muke aku ni?dr form 3 sampai ke umur da nk masuk 29 thn ujung tahun ni x jugak elok2....da mcm2 jenis brg aku try....nk kate penjagaan aku kurang...aku cuci muke 3 kali sehari dan yg pastinyer sblm tido mesti aku cuci muka....kulit aku ni asal tumbuh jerawat mesti tinggalkan kesan parut....tu yg mslh paling bsr sekali....

aku cerita la ckit chronology produk yg aku pakai....bkn utk tujuan memburuk2kan ataupun menunjuk2...kat cni aku nk tekankan..KULIT AKU YG PROBLEM...bkn mslh produk tau....nnti kene saman lak aku...huhu

mase form 3 dulu aku pakai nutri metics punyer set...first time jerawat tumbuh kat kulit halus mulus aku ni...mak aku cukup risau...huhu....tp xelok2 jugak...makin membesar jerawat aku adela....tp makcik aku pakai nutri metics tu...kulit dia sgt cantek....nampak mcm sgt licin...bile scan pun...kulit dia mmg paling xde mslh....

pastu mase form 4 da pandai g watson beli sendiri produk2 muke ni...aku start pakai neutrogena...bestla pakai tu sbb bau dia mcm brg baby...pastu lembut aje kulit tp kesan tu xdela mane sgt...mse form 5 lagila pandai....lagi mcm2 aku pakai...ginvera...safi....sampai ke fair & lovely pun aku pakai....sume org ckp elok sume aku pegi beli...

tensen tau kalo pegi pasaraya...promoter brg2 tu terus aje pegi kat kite promote brg....kucil ati...haha...cube korang bayangkan kat tgh2 org ramai tu sebok ckp kulit kite itu, kulit kite ini...kite xjagela...

haha...teringat pulak mgu lps aku & mohd k kuar dr giant...tibe2 ade sorang promoter tu dtg & ckp, "abg, nk wat rawatan rambut?" aku terus tersenyum simpul & mohd k terus geleng...da jln ke depan ckit mohd k tanyer aku,"rambut abg ni nampak mcm ade mslh ke?nampak botak ke?"hahahaha.....aku terus gelak....aku ckp dia nampak uban kot....pelik aku...org yg xde kene-mengena pun nk dipromotekan....konfius jgk kitorang....

berbalik kpd cerita pasal kulit muke aku td...mcm2 rawatan resdung aku da buat....mcm2 bedak sejuk jugak aku tampal...tp sejak da kawen ni...xlalu pulak kalo mlm2 mohd k tgk muke aku kene tampal ngan bedak sejuk kan...huhu...

mase aku blajar dkt uitm dulu...byk aku spent duit kat produk2 muke....mcm2 jugak aku try...tp ade satu produk yg oke...aku pakai set Pure Zone Loreal.....khas utk kulit berjerawat...kulit aku jd bersih....tp bile tgk org pakai produk bg kulit cerah tu...aku stop pulak loreal tu...sebab jerawat da xde kan...nk kasik kulit cerah pulak...huhu...tp malangnyer...kulit mmg jd cerah...tp jerawat berjebak2 pulak keluar...tensennnn...bile aku pakai loreal tu semula...da xnak jg da....merajuk agaknyer....

bile da start kerja....aku pakai pulak AG2000 nyer produk...uiii...yg ni aku xsanggup pakai sbb jerawat keluar dulu....sbb dia memperbaiki sistem dalaman kulit aku dulu kot...tp sakitnyer tuhan je yg tau...aku pakai lebih kurang 2 bln je...pastu stop...aku tkt ckit nk pakai produk yg kasik jerawat keluar dulu ni...haha...org tu ckp...kalo nk cantik mmg mcm tu...kang dia keluar xhenti2 kang...parah kulit muke i tau.....xsanggup....kelebihan produk ni bahannyer bahan neutral saje...& kelemahan produk ni adalah ianya agak mahal...bknnyer agak...mmg mahal...huhu....

pastu mase nk kawen dulu aku pakai produk tia amelia...mmg bg kesan yg oke...kulit oke...cerah ckit...walaupun jerawat tumbuh...tp ckit2 je....xde parut yg penting...bahan asas dia adalah kunyit...tp skrg aku da stop sbb tkt nk pakai produk cerah ni lame2...haha....

skrg ni pulak aku pakai SKII...kononnyer biar berhabis byk asalkan oke kulit aku ni....pejam mate je aku membeli produk ni....org kate bagus....dlm iklan lagila kate bagus..haha (adela ke iklan kate produk dia xbgus atau oke gitu2 je?)..in 7 days...tp kesannyer utk aku???blm ade pn....lagila tensen...sbr2...da setengah thn aku pakai produk ni...mgu lps pun baru dpt member card dia...mane tau utk kulit aku kesannyer dlm mase setahun ye dak???kulit da rosak byk kan....tp bile pakai produk ni mmgla rase kulit kite lembut aje...


ni member card aku yg baru aje sampai last week stlh setengah thn aku register...huhu...sblm ni pakai kad sementara je...

inila produk yg aku sedang pakai skrg...bile nk tambah brg laen agaknyer??huhu...tgu kumpul duit...

rumusannyer.....aku xkate sume produk2 yg aku nyatakan di atas adalah xbgus utk sume org....kulit aku ni payah ckit nak baik...itula kenyataannyer....mslh yg sgt bsr...tp aku teruskan usaha...try...try...don't give up...agak2nyer pd umur berapakah kulit aku akan cantik jelita????hahaha