Thursday, March 17, 2011

the moral of the story: carilah ejen insurans yg btl....

kesiannyer la kalo suami & isteri kene demam yg serentak kan?xterurus rasenyer rmh tangge kami...itu blom ade anak...kalo ade anak...dgn anak pulak demam jugak...adoyai...terpaksa berkampung rmh emak aku....kami hanye berdua ni pun mak da asik call je suh tido kat rmh dia...dia tkt aku xlarat nk masak...nk pegi beli, xlarat nk drive pulak....

dari ari jumaat mgu lps sampai ke ari isnin...mohd k xnak mkn ape2...aku xdela kesah sgt kalo dia xnak mkn ape2...sbb stock lemak dia byk...hehe...kalo aku ni ye la...stock lemak aku hanye blh bertahan utk sehari je...kesian jgk tgk dia...dr chubby da sampai kurus da aku nengok...huhu...mujurla aku ni lalu je mkn walaupun kene demam kali ni...selalunyer kalo demam...flat terus...mkn pn xblh, apatah lg nk bgn mengemas rmh...

ari ahad tu kami da pegi ke sebuah klinik. doctor cek lebey kurang, pastu bagi seplastik ubat...blk rmh menelan ubat tu je la kami berdua utk bg luak ckit demam kitorang tu....masuk je ari isnin, aku da kebah ckit...mohd k still sakit kepala dan sakit tekak yg teruk...badan xpanas sgt....aku pun suh dia bersiap sbb nk bw dia g KMC...mujur akak ipar aku accountant kat c2...so, on the way kami ke sane...dia da siap2 register da utk jumpe ngan physician kami Dr. Suhaimi...xpayahla kami nk tgu lame2...

sampai je kat sane...kami terus masuk bilik doctor...aku xcek pun sbb aku rase cam da oke ckit sakit aku...mohd k je yg wat check up...doctor ckp dia punyer tonsil da bengkak teruk, da terluka dan sudah dijangkiti bakteria...sbb tu dia rase sakit sangat di bahagian kepala...bakteria tu sudah berkampung kat kepala dia da....takut jugakla dgr kan...ingatkan remeh je...

pastu doctor suh buat blood test...pastu pegi drip air sbb da brape ari dia xmkn...bg ade tenaga ckit...yg sbnrnyer mohd k takut tgk darah...aku tgk muke dia mase doctor kate suh inject tu, terus pucat...huhu...kalo aku mungkin pengsan terus...huhu..nurse masukkan dia kat dlm daycare sbb nk settlekan insurans dia dulu sblm masukkan ke wad....

dr pukul 10 pgi kami menunggu kat daycare tu and da 2-3 kali aku call ejen insurans kami...xjugak dpt masuk ward...xpe...aku tgu lg...ejen tu ckp...xde ape2 mslh...jgn risau...tp aku xtaula samada dia try ataupun tgh wat bodo kat ofis dia tu...atau tgh sebok2 mencari mangse baru utk terkene mcm aku jgak time tu....aku ni da la x paham sgt bab2 insurans ni....mcm mane nk claim...ape nk buat...nk letak borang ape....ejen pulak wat xtau aje...iskkkkkkk.....

pastu...dkt pukul 4 tu doctor dtg...& ckp "eh, awak nyer gl xdpt la...company denied...kalo denied ssh la sy nk fight". hangin satu badan aku rase....bkn murah2 byr insurans tu monthly...rm160 jugak sebulan...xke korang rase sia2 kalo byr tiap2 bln, tp xblh nk membantu kite waktu2 kecemasan mcm ni...mase tu aku call ejen aku tu dia kate, "eh...xdpt ke?kenape xdpt ek?" eh eh.....ko tanyer aku pulak...mase suh masuk insurans tu dulu...bkn main lg manis mulut...medic card ni sngla...xpayah bwk duit la....confirm diterima hospital la....bykla engko...

mujurla doctor tu rapat ngan akak ipar aku...then dia ckp..."xpela, u all buat daycare jela...rugi nk byr byk2 sendiri...membazir je...esok dtg pg blk ptg jugak ye.." mujurla doctor tu kenal kitorang...kalo org lain...dia mesti terus je hantar pegi wad walopon derang byr sendirik kan...yela..kami ni bknnyer ade panel2 ni...keje gomen dua2...pastu kitorang pun blk la rmh...da blk rmh ngan ade tiub utk masuk air kat tgn tu bknnyer sng nk jaga....punyela seksa...mohd k nampak je aku, terus dia angkat tgn dia. dia tkut aku terlanggar...atau tkut aku saje2 buat2 terlanggar...isk....xkanla aku kejam sgt kan...

mlm tu aku call lg ejen tu sbb nk mintak borang utk claim....hampeh...dia xjwb jugak...last2 pagi esoknyer akak ipar aku call syarikat insurans tu suh faxkan...kalo suh ejen yg lembap mcm tu xbuat kerja...baik direct aje ngan syarikat dia....sakit sgt ati ni...

mujur dua ari je mohd k kene wat daycare....itupun gedebak gedebuk tolak staff's price akak ipar aku....tglla rm1k yg kene byr...aku byr dulu & claim kemudian kat insurans company tu...xguna jugakla aku amek insurans ngan medic card yg bodoh tu....still kene pakai cash...xde cashless mcm diceritakan dulu....kpd kwn2 aku yg kat ofis yg amek dgn ejen yg same ngan aku tu...berhati2 la lps ni ye...

mlm tu aku call member ejen aku ni...dia pun ejen insurans jgk...aku pun berkhutbah panjang la...aku bg cukup2...aku ckp," lain kali jgn manis mulut sgt...komisen yg korang dpt tu hasil drpd kitorang masuk ni...korang blh amek komisen dr kitorang sbb company suh korang jage client korang..bkn lps dpt komisen korang wat xtau...kalo kami kate xhalal kpd komisen yg korang dpt dr sy tu....xblh bwk pegi haji pun duit tu...apatah lagi nk bg mkn anak bini...."gerammmmmm sgt2 aku rasenye....puas ati aku...lps ni aku nk mintak tkr ejen & kalo xblh...aku nk amek insurans lain...dr menyakitkan ati, rugi ckit pun xpe....

sbnrnyer syarikat insurans ni kdg2 xde mslh sgt...yg mslhnyer terletak kpd ejen...kwn aku ade yg jari tekena ubat stapler pun blh claim injuries...dpt rm500 lgi...bknnyer cedera teruk pun..pegi cek kat klinik bodo2 je pun..korang kene btl2 cari ejen yg btl2 nk jage korang bkn sekadar nk duit korang aje....& kpd sape2 yg jd ejen insurans...jagela client anda btl2 sbb insyaAllah anda akan sng dgn pendapatan anda itu....


buah pear je yg dia nk mkn....yg laen sume xmo....

sakit x???xtaula...aku xpenah rase...dan xmo rase kalo blh... :)

2 comments:

ziraziz said...

la demam ke...padan la lama 'offline' hehe...

get well soon 4 both of u..

tonsil?? jo dlu kne tonsil gak..siap msk icu...

zaida said...

yerla kakngah...xde mase nk online sgt skrg..huhu...tenkiu2....

tonsil dia pun mcm da teruk....kene antibiotik la jugak..injection...