Saturday, March 26, 2011

BPA free bottle

sekarang ni sebok la parents kpd anak2 menukarkan botol susu anak mereka kpd BPA free...aku yg xde anak lg ni pun kene search jugak utk anak2 buah aku the best bottle utk derang tonggeng ke hulu ke hilir..bkn botol susu aje tau...botol air kat rmh kite tu pun kite kene pakai BPA free...pilihan aku brand tupperware je la sbbnyer mohd k yg suh..dia xsuke bekas yg aku beli merata2 even ikea punyer bekas...tp bg aku bekas kat ikea mrh & tahan pulak tu...aku suke!kenela ikut ckp encik suami kan...

korang tau apa maksud BPA???aku pun tgh mengkaji lagi...dok sebut2 tp xtahu ape maksud BPA tu...maksudnyer...aku copy je yer...korang bacela:
Bisphenol A, commonly abbreviated as BPA, is an organic compound with two phenol functional groups. It is used to make polycarbonate plastic and epoxy resins, along with other applications.
Known to be estrogenic since the mid 1930s, concerns about the use of bisphenol A in consumer products were regularly reported in the news media in 2008 after several governments issued reports questioning its safety, prompting some retailers to remove products containing it from their shelves. A 2010 report from the United States Food and Drug Administration (FDA) raised further concerns regarding exposure of fetuses, infants and young children.[1] In September 2010, Canada became the first country to declare BPA as a toxic substance.[2][3] In the European Union and Canada, BPA use is banned in baby bottles
Inilah perbezaan di antara botol Policarbonate dan Polypropylene. Botol Policarbonate colornya clear dan lutsinar manakala botol Polypropylene atau yang BPA-free, colornya keputihan atau kelabu asap sikit.

Byk jugak botol susu yg aku survey yg BPA free antaranyer
Antara botol2 susu yang BPA-free ialah:
1) Born Free
2) Medela
3) Dr.Brown (yang botol kaca)
4) Gerber
5) MAM

selalunyer kat Malaysia ni avent la yg glamer...biasela rakyat malaysia tgk yg mane yg top tu yg itula dia beli...kalo brand lain tu xkenal pun sbb xamek tau..sbnrnyer kpd sesiapa yg gunakan botol avent double check sbb xsume botolnyer BPA free...sbb ade satu webpage aku jumpe ini semasa derang menjual brg avent:
Avent has put in lots of hard work to create a bottle system that works well for breastfed babies and pumping moms, but that doesn't mean the system doesn't have merit for formula-fed babies. The best feature of Avent bottles is the wide, silicone nipple. Shaped to mimic a mother's breast, the nipples are a smart choice for those who switch beteen breast and bottle. Avent does not make a BPA-free version of their popular bottles, though, so if you're concerned about BPA, this is not the bottle for you.

dlm byk2 botol susu yg aku search, dkt oversea diorang lebih prefer menggunakan dr. brown...tp ssh ckit nk cuci berbanding avent yg bsr gedabak itu..mmg seksa pun kalo nk mencuci mulut botol yg sempit...xpuas mencuci...hargenyer mmg sedikit mahal berbanding avent...tp aku tgk ramai yg puas ati menggunakannya....xtahula..aku bace review omputih...nk review org kite xramai lak yg gune dr. brown ni....nampaknyer aku cari botol ini la utk anak buah aku yg baru nk masuk 3 bln tu...tp bentuknyer ade mcm2...wide neck ataupun yg standard....ikut kesesuaian umur baby...

Our Dr. Brown’s bottle features a patented two-piece internal vent system that works unlike any other bottle design. The vent system fully vents our bottle for vacuum-free feeding, which we call positive-pressure flow, similar to breastfeeding. As the baby feeds, air is channeled from the nipple collar through the vent system, bypassing the breastmilk or formula, to the back of the bottle. Air never mixes with the breastmilk or formula which minimizes oxidation and helps maintain essential nutrients like vitamins C, A and E.
Babies feed more comfortably because the vent system allows them to nurse without fighting the negative effects of a vacuum or the discomfort of ingesting air bubbles. This helps to reduce feeding problems like colic, spit-up, burping, and gas. The breastmilk or formula flows freely, without nipple collapse. Contains no PVC, lead or phthalates.


tp kalo nk yg murah beli brand MAM...dua botol baru rm60 lebih..lebih kurang harga avent...


Description: Mam Anti-colic 270ml Pink Bottle this bottle comes with a medium flow teat.Following from the recent news stories regarding Bisphenol A and of this being released into baby milk when heating polycarbonate bottles. All Mam bottles are all BPA free
yang ni pulak botol kaca....lagilal mahal RM130 lebih jugak utk 2 botol...ni jenama Cherub Baby...tp yg penting selamat...

tp aku terpikir tibe2...zaman dulu2 mase aku kecik mak aku bg btol susu ape ntah kat aku....adakah BPA free??sbb yg aku tau zaman dulu tu xde pulak isu2 ni timbul....sampai tadika lak tu aku hisap btol dgn susu Dumex...huhu....

so, sesiapa yg mencari botol susu yg sesuai tu, aku harap info ini membantu korang sedikit... :)

1 comment:

izz said...

ammar dah tukar ke botol MAM..kt sini murah sikit... yang 11oz..2 biji offer rm 50 jer...