Friday, February 18, 2011

presentation bebudak

smlm ptg hampir setengah hari aku ddk di dewan utk mendengar student aku buat presentation....mcm2 gaye ade...yg ala2 berjoget la...yg ketar tgn sampai ke lutut pun ade...baru diorang tau betapa sshnyer nk ddk atas pentas utk buat presentation sambil nk mengambil ati pendengar supaya ade minat utk mendengar mcm yg selama ni kami buat tiap2 ari...

tp majoriti nyer melakukan kesalahan yg same iaitu:

- menyorok kat blkg kertas...(muke cun sgt kot)
- bc point and elaboration nyer sekali..(patutnyer bc point aje la then ko gebang la ape yg patut)
- tiada eye contact (nk kate ade mslh juling...rasenyer sumenyer xde)
- soklan laen...tp bg jwpn laen...(mungkin terlalu gabra sampai xtau ape yg dicakapkan)
- berjoget ala silang pangkah (xtaula kenape...mcm org nk menahan buang air kecil pun ade)
- menggunakan bahasa pasar (secara tidak sengaja sbb da biase)

dan yg paling xtahan, ade yg xblh control slang diorang (loghat terengganu, kelantan, penang, kedah, n laen2 la buat negeri yg mempunyai slang tersendiri). xtaula kenape aku tgk, sejak 2 menjak ni, slang bdk2 melayu ni makin menjadi2...xtaula sbb aku baru blk ke ktn ke....iskk...sgt kesian...blh nk guna slang tp nun di kampung dan bkn kat tpt bljr...aku xdpt bygkan bile diorang kerja nnti...bagi benda yg simple je iaitu angkat telefon....aiyaaa....mau org xpaham kan..?

tp aku puji student aku kerana personaliti diorang sgt bagus...penampilan & intention nk bljr tu sgt tgi....nakal pun kurang...sbb dlm kls yg aku ajar kebanyakan xde lelaki...xle kate lelaki tu nakal...huhu :p tp cube fikir kenapa lelaki xramai da dkt ipts/ipta...mungkin sbb kenakalan diorang jg kan??



ambil gbr dr jarak yg jauh...cumel sbnrnyer bdk ni...huhu

tgk...berkeping2 kertas dibawa ke atas pentas...pegang kertas pun ketar....grrrrr..tp aku suke uniform kat cni berbanding tpt aku keje dulu...yg ni nampak moden & kemas...xle nampak mcm kurung kedah je kan...haha :p

diorang ni adalah penjaga mase....sebok je suh amek gbr dia..sbb dia kate dia cumei...huhu

5 comments:

ziraziz said...

sy pn dulu seperti mereka hehehe...nervous beb kalo kne present.. ;p

zaida said...

haha...kakngah ni da jd cekgu pun masih nerbes jgk ke??

ziraziz said...

i mean dolu2 la hehe..
dpn bdk2 xla neves...rilek2 je..

tp kalau dpn cikgu2 lain, neves la jgk heheheeh....

zaida said...

haha...same la jugak...bile kene observe ngan org laen...otomatik jd nerbes...haha

MR.ROMEO said...

wah.. cutenya student kak z..

bab presentation 2.. bgs la kak z mendedahkan mrk dgn pkr2 cm ni.

klu dh masuk degree tiap2 kelas kene present kak z.. huh..